Verjetno najbolj okusna in hkrati, najpreprostejša priprava Sparus Aurata-e.
Kaj potrebujemo:
Ker naša družinica šteje dve "odrasli" osebi in sedemletno princesko...zaokroženo navzgor, da ne bo šel kdo lačen od mize...torej, kaj potrebujemo za 3 jedce:
- 3 orade, težke od 300 - 350g (priporočam Unimarjevo ribarnico na Ljubljanski tržnici, in še luštna prodajalka vas prav prijetno postreže in dobro svetuje),
- 2-3 stroke česna (naj bo po vašem okusu),
- vejica peteršilja (lahko tudi ščepec ali dva suhega - meni bolj pritiče slednji),
- ščepec sveže mletega popra,
- 0,5 dl suhega belega vina (priporočam rebulo, ki naj dela družbo tudi nekoliko kasneje, ko je ribica že na krožniku),
- olivno olje,
- sol.
Zdaj pa na delo:
Očiščene orade, to nam naredijo že v ribarnici, splaknemo pod hladno vodo, jih s papirnatimi brisačami čim bolj osušimo in preložimo na večji krožnik. Na strani, ki bo med pečenjem gledala navzgor, orade trikrat zarežemo kake pol centimetra globoko...in da, rib med pečenjem ne obračamo...
V manjši posodici pričaramo preprosto marinado. Pripravimo jo iz štirih žlic olivnega olja, omenjene količine sveže mletega popra (tudi običajna različica je povsem ok.), sesekljanega peteršilja in česna, ter dveh ščepcev soli... - kakšno minuto mešamo. S tako pripravljeno marinado natremo ribice. V notranjost vsake po žličko in pol, s preostalo količino, pravično porazdeljeno, pa natremo celotno zarezano stran vsake od ribic in še za odtenek dodatno posolimo. Tako naj, pokrite s folijo za živila, počivajo vsaj kakšno uro.
Pečico nastavimo na 180°C - obvezno klasični program! Možnosti ventilatorja se izognite - riba se v tem primeru izsuši.
Pekač poškropimo z olivnim oljem. Vanj preložimo orade, ki jim prav tako privoščimo še nekaj kapljic olivnega olja. Na 180°C pečemo 30 minut. Vmes vsaj dvakrat prelijemo orade s tekočino z dna pekača.
Po 30 minutah ribe prelijemo z vinom in dvignemo temperaturo na 220°C. Do zagotovo dobrega kosila nas loči le še 10 minut.
...Kot priloga pa pečen krompir in zelena solata.
Naj vam bo v užitek 🐟
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.