torek, 14. november 2017

Pirin kruh












Kaj potrebujem:



  • zavojček kvasa - 42g,
  • 500 g polnozrnate pirine moke,
  • 250 g bele pšenične moke - tip 500,
  • 0,5 l mlačne vode,
  • 10 g soli,
  • 12 g rjavega sladkorja,
  • 20 g olivnega olja.


Zdaj pa na delo:


Ker ne bomo mesili ali gnetli na roke - to prihranimo kot večerno aktivnost 😉 - v posodo kuhinjskega pomočnika (mešalnika, multipraktika, kuhinjskega robota in kar je teh izrazov oziroma naprav...) stresemo obe vrsti moke, sol in sladkor. Tu ne omenjam, da je potrebno moko presejati...odločitev o tej aktivnosti prepuščam vam, meni zadostuje temeljito mešanje že uporabljenih sestavin z vilico toliko časa, da ni več vidnih grudic moke. Vse to se dogaja v posodi multipraktika. 

Nadalje si pripravimo 0,5 l mlačne vode in v ustrezno posodico nadrobimo kvas. Prelijemo ga s tolikšno količino prej pripravljene mlačne vode, da je kvas prekrit. Ob občasnem mešanju vztrajamo toliko časa, da se kvas v vodi raztopi - približno 5 minut.

Raztopljeni kvas in olivno olje dodamo v posodo z moko, soljo in sladkorjem, ter pričnemo z mesenjem - nežno, počasi (prva stopnja...) in z ustreznim mešalom za pripravo testa. V tem trenutku dodamo tudi preostanek vode. Ta postopek nam prav tako vzame približno 5 minut.

Posodo s testom prekrijemo s folijo za živila in čakamo do konca prvega vzhajanja  - približno 45 minut. Na pomokani podlagi testo ročno pregnetemo - zdaj nekoliko demantiram svoj prvi stavek 😕 - in vrnemo v posodo in da, prekrijemo s folijo za živila. Drugo vzhajanje nam po navadi vzame 20 minut. Ponovno pregnetemo, testo oblikujemo v hlebec, ki ga prenesemo na pomokan pekač. Hlebec na rahlo posujemo z belo pšenično moko in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. 

Na dno pečice postavimo manjšo posodo z vsaj 2 dl vode - ta je namenjena dodajanju vlage med peko - in nastavimo temperaturo na 180⁰C (klasika, brez ventilatorja!). Čas gretja pečice na nastavljeno temperaturo je ravno pravšnji za postopek še zadnjega vzhajanja - vsebina pod kuhinjsko krpo bo hitro naraščala. Ko pečica doseže nastavljeno temperaturo hlebec odkrijemo, dvakrat zarežemo in pekač vstavimo v pečico - srednji nivo. 

Kako pečem:


Vse skupaj traja 55 minut upoštevajoč naslednje:
  • 20 minut pred koncem peke iz pečice odstranimo posodo z vodo,
  • 10 minut pred koncem peke dvignemo temperaturo na 220⁰C - skorja bo bolj okusna in lepše zapečena.
  • Ko vzamemo pečen kruh iz pečice, ga moramo nujno preložiti ali kar na rešetko - osnovna oprema vsake pečice - , ali v pleteno košaro za kruh. Tako omogočimo odvajanje vlage med hlajenjem. V nasprotnem primeru bo spodnja stran kruha postala mokra. Hlebec pokrijemo s kuhinjsko krpo in ohladimo.
To je to 🍞



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.