Kaj potrebujem:
- zavojček kvasa - 42g,
- 500 g polnozrnate pirine moke,
- 250 g bele pšenične moke - tip 500,
- 0,5 l mlačne vode,
- 10 g soli,
- 12 g rjavega sladkorja,
- 20 g olivnega olja.
Zdaj pa na delo:
Ker ne bomo mesili ali gnetli na roke - to prihranimo kot večerno aktivnost 😉 - v posodo kuhinjskega pomočnika (mešalnika, multipraktika, kuhinjskega robota in kar je teh izrazov oziroma naprav...) stresemo obe vrsti moke, sol in sladkor. Tu ne omenjam, da je potrebno moko presejati...odločitev o tej aktivnosti prepuščam vam, meni zadostuje temeljito mešanje že uporabljenih sestavin z vilico toliko časa, da ni več vidnih grudic moke. Vse to se dogaja v posodi multipraktika.
Nadalje si pripravimo 0,5 l mlačne vode in v ustrezno posodico nadrobimo kvas. Prelijemo ga s tolikšno količino prej pripravljene mlačne vode, da je kvas prekrit. Ob občasnem mešanju vztrajamo toliko časa, da se kvas v vodi raztopi - približno 5 minut.
Raztopljeni kvas in olivno olje dodamo v posodo z moko, soljo in sladkorjem, ter pričnemo z mesenjem - nežno, počasi (prva stopnja...) in z ustreznim mešalom za pripravo testa. V tem trenutku dodamo tudi preostanek vode. Ta postopek nam prav tako vzame približno 5 minut.
Posodo s testom prekrijemo s folijo za živila in čakamo do konca prvega vzhajanja - približno 45 minut. Na pomokani podlagi testo ročno pregnetemo - zdaj nekoliko demantiram svoj prvi stavek 😕 - in vrnemo v posodo in da, prekrijemo s folijo za živila. Drugo vzhajanje nam po navadi vzame 20 minut. Ponovno pregnetemo, testo oblikujemo v hlebec, ki ga prenesemo na pomokan pekač. Hlebec na rahlo posujemo z belo pšenično moko in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo.
Na dno pečice postavimo manjšo posodo z vsaj 2 dl vode - ta je namenjena dodajanju vlage med peko - in nastavimo temperaturo na 180⁰C (klasika, brez ventilatorja!). Čas gretja pečice na nastavljeno temperaturo je ravno pravšnji za postopek še zadnjega vzhajanja - vsebina pod kuhinjsko krpo bo hitro naraščala. Ko pečica doseže nastavljeno temperaturo hlebec odkrijemo, dvakrat zarežemo in pekač vstavimo v pečico - srednji nivo.
Kako pečem:
Vse skupaj traja 55 minut upoštevajoč naslednje:
- 20 minut pred koncem peke iz pečice odstranimo posodo z vodo,
- 10 minut pred koncem peke dvignemo temperaturo na 220⁰C - skorja bo bolj okusna in lepše zapečena.
- Ko vzamemo pečen kruh iz pečice, ga moramo nujno preložiti ali kar na rešetko - osnovna oprema vsake pečice - , ali v pleteno košaro za kruh. Tako omogočimo odvajanje vlage med hlajenjem. V nasprotnem primeru bo spodnja stran kruha postala mokra. Hlebec pokrijemo s kuhinjsko krpo in ohladimo.
To je to 🍞
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.